Podzim z pohledu tradiční čínské medicíny

5,0 5
1

Podzim z pohledu tradiční čínské medicínyzdroj: unsplash.com

Vzhledem k tomu, že se nám, spolu s podzimní rovnodenností 23. září, opět přihlásilo o slovo další roční období - podzim, měli bychom se na něj z fyzického i psychického hlediska náležitě připravit. Začíná období tmy, dlouhých nocí a krátkých dní, Slunce už se pomalu připravuje k zimnímu spánku. Přichází též větší chlad, je tedy normální, že z pohledu emocí se toto období pojí se smutkem a melancholií. Jak tedy můžete předejít zbytečnému trápení a náležitě se vyzbrojit na dobu temna?

Čínská filozofie

Vezmeme si teď na pomoc čínskou filozofii, která pochopila energetické cykly a velmi dobře si uvědomuje, jaký má energie pro náš život zásadní význam. Tradiční čínská medicína (TČM) těchto period také příznivě využívá jako pomocníků v péči o zdraví člověka. To, že k pojmenování jednotlivých ročních období jsou použity symboly z přírody, už určitě víte, tak jen krátce připomeneme, že jaro je propojeno s prvkem Dřevo, léto s Ohněm, podzim s Kovem a zima souvisí s Vodou. Mezi každým z cyklů vždy nastává jakési vyvažovací období, které je pod nadvládou elementu Země.

Každý prvek má energetickou souvztažnost s konkrétními orgány v našem těle. Podzim je tedy kovový, přičemž Kov ovládá orgány a energetické dráhy plic a tlustého střeva. Čas podzimu je významný nejen pro přírodu, ale také pro nás. Jedná se o období po sklizni, kdy se příroda i zvířata začínají připravovat na náročnější zimu, případně se chystají uložit k zimnímu spánku. I my bychom tak měli činit, ale vzhledem k tomu, že potřebujeme pracovat, aby bylo z čeho v dnešní konzumní společnosti žít, alespoň se můžeme z hlediska fyzického i psychického připravit na zimní nečas.

Orgány ve znamení Kovu: Plíce a tlusté střevo

Plíce jsou velice důležitým orgánem ochraňujícím ostatní orgány v našem těle před nepříznivými vlivy, které přicházejí hlavně zvenčí. Mají na starosti řídit v organismu vodní hospodaření, a to tak, že když máme v těle nedostatek vody, zadržují v něm vlhkost. Právě proto je nezbytně nutné dodržovat odpovídající pitný režim. Plíce stanovují, kde se v daném okamžiku nalézá v těle vlhkost a řídí ji, k čemuž se vztahuje i zásobování kyslíkem. Plíce rovněž souvisí s pokožkou a jsou odpovědné za její kvalitu. Pokud dostanete rýmu, znamená to, že máte v nose zvýšenou vlhkost a plíce se hlásí o slovo. Něco s nimi asi není úplně v pořádku. Nos je totiž vstupní branou plic. Také nadměrné sucho v nose znamená, že plíce správně nefungují.

Párovým orgánem plic je tlusté střevo, které je nesmírně důležité pro naše trávení. Říká se, že střeva jsou něco jako náš druhý mozek. Je to z toho důvodu, že naše břicho, kde jsou soustředěny miliony nervových buněk, je sídlem pocitů a dobré či špatné nálady. Pokud totiž střeva nefungují tak, jak mají, jsou plna toxinů, nemůžeme ani my řádně existovat. Trpíváte na zácpu nebo naopak na průjem? A pokoušeli jste se již zjistit, odkud vítr vane? Je to jen občasná záležitost spojená se zvýšeným stresem, nebo už se podobné problémy u vás staly každodenním problémem? Pokud máte častou zácpu, ve vašich střevech stagnuje energie a pěkný záhul dostávají i vaše plíce! Trpí však i vaše kůže a nos.

Chronická zácpa nebo průjem však mohou ve vašem těle postoupit dále až k játrům či ledvinám. A to zdaleka ještě nekončí! Narušením jater se pak může poškodit i slezina a slinivka, což jsou orgány pod nadvládou zemského prvku, pak samozřejmě i "vodní" ledviny a ve finále může negativní energie postoupit až k "ohnivému" srdci. Výsledkem pak bývá onemocnění infarktem. Takže pokud vám někdo řekne, že často se opakující zácpa nic není, moc mu nevěřte! Mimochodem, věděli jste, že skoro veškeré alergie, kožní problémy, ekzémy nebo astmatické projevy mívají svůj původ v oblasti tlustého střeva?

Naučte se raději správným způsobem dýchat, jezte vyváženou stravu, hýbejte se a uvidíte, že vám bude dobře. Klasické medicíně se, pokud možno, vyhněte velkým obloukem. Když ve svém těle probudíte ty správné samoléčicí schopnosti, nebudete časem doktory vůbec potřebovat...

Zameťte si před vlastní prahem

Již během srpna jste mohli začít pociťovat přicházející energii Kovu. Takže nyní v listopadu je skutečně načase pokusit se více zklidňovat a dělat si takový úklid či vyhodnocení pomalu končícího roku. Když si už odteď budete uvědomovat, jak jste co udělali a kam jste se dostali či k čemu dosažené výsledky využijete, připravíte si dobrou živnou půdu pro život i aktivity do nadcházejícího období. Touto dobou je vhodné provádět předběžné plány a rozpočty pro příští rok.

Kov bývá propojen s pevností, s čímž také souvisí naše obranyschopnost. Na podzim byste měli svou imunitu více posilovat a věnovat se také prevenci. Touto dobou se často dostavuje nachlazení, což je způsobeno hlavně ochlazením vzduchu, který zvenčí vdechujeme. Plíce dostávají větší zátěž, lze tudíž onemocnět záněty horních cest dýchacích, kašlem nebo záněty průdušek. Nezapomeňte se proto lépe oblékat, zahalujte si krk a průběžně doplňujte vitaminy a minerály. Také si chraňte svá střeva a jezte co nejvíce kvalitní, vyvážené stravy.

Klidně na podzim vyhoďte věci, které už nebudete potřebovat. Ukliďte v sobě, ale též ve svém bytě a udělejte prohlídku šatníku. I prostor, v němž se nacházíte, na vás má, podle feng shui, velmi silný vliv. Uvidíte, jak se vám po takové hloubkové "detoxikaci" uleví po všech stránkách. Vyčistěte rovněž svou psychiku, propusťte ze svého nitra věci zatěžující a nepotřebné, prostě vše, co vám už nadále nepřináší radost a uspokojení. Trénujte se v říkání "ne", popř. připojte pravidelnou relaxaci či krátkou každodenní meditaci.

Ostré především!

Na podzim se šťávy, stejně jako všechno ostatní, stahují dovnitř, do země, aby se mohly koncentrovat a nabrat energii pro další období. Klidně jezte ostrá jídla, protože ostrá chuť přináleží k elementu Kov. Ostré pochutiny, především koření zabraňují množení bakterií, navíc jsou vlastně všechny ostré pokrmy teplé nebo horké povahy. Napomáhají přeměně stravy a vylučování toxických látek. Ostrá chuť směřuje nahoru a ven, napomáhá rozptylovat chlad a uvolňuje stagnaci. Odborníci na TČM doporučují zázvorový čaj nebo klidně i svařák, který vám pomůže chlad z těla vypudit.

Vhodné koření a bylinky jsou např. anýz, bazalka, bobkový list, hořčice, hřebíček, chilli, kardamom, kari, kmín, kopr, koriandr, muškát, oregáno, pepř, rozmarýn, saturejka, tymián či již zmíněný zázvor. Bezstarostně si ujíždějte na čaji masala, občas si cvakněte stopku rýžového vína, trochu svařáku, grogu nebo si dejte mátový čaj.

Co je vhodné jíst na podzim?

Na podzim se doporučuje jídlo vařit, dusit či restovat. Zeleninu krájejte na větší kusy a klidně o trochu více solte. Saláty jíst můžete, ale upřednostňujte je stlačené nebo jako pickles. Vynikající jsou pomalu vařená jídla, např. rýžová kaše, které v Asii říkají "congee" (čti konží), např. spolu s nakládanou zeleninou, oni ji však jedí i s masem. Nejvhodnější je celozrnná rýže z dlouhých zrn. Dále si připravujte polévky s obsahem luštěnin, např. bílých fazolí, čočky nebo cizrny a kyselé pokrmy. Vynikající je mléčně kvašené zelí a jiná podobně upravená zelenina a pokud netrpíte na celiakii, v pohodě si občas dopřejte kváskový chléb.

K elemenentu Kov patří jemné bílé druhy zeleniny, např. ředkev daikon, květák, celer nebo černý kořen. Přímo totiž působí na kovové orgány, plíce a tlusté střevo. Abyste se pořádně připravili na přechod do zimy, konzumujte třeba též ředkvičky, pažitku, chřest, křen či pórek, které posílí vaše plíce a imunitu. K další vhodné zelenině patří tuřín, mrkev, pastiňák, listy pampelišky, brokolice, květák, lopuch, ovoce jezte raději sušené, dále pak pražená semínka a ořechy.

Pokud potřebujete svůj organismus vnitřně zvlhčit, volte tofu, tempeh, jáhly, ječmen, špenát, pórek, pesto s piniovými oříšky, mandlové máslo nebo mořské řasy. Raději vynechte příliš aromatická a hořká jídla. Pro střeva je nezbytný  i dostatek vlákniny. Když ji budete v potřebném množství konzumovat, vyvarujete se přejídání a lákadlům ve formě zpracovaných potravin. A třeba se vám i povede přestat kouřit.

Jak se vám článek líbil?