Přejít na sekci článku:
A co na to? Třeba jablka!
zdroj: biooo.cz
Křehké těsto můžete naplnit čímkoliv. Třeba tvarohem, švestkami, hruškami, broskvemi nebo jakýmkoliv dalším sezónním ovocem. Nejtradičnější jsou jablka. Jak na trošku netradiční jablečnou náplň?
5 jablek
5 vaječných bílků
hrst hrozinek
dvě lžíce cukru nebo trošku stévie
Našlehejte vaječné bílky. Díky bílkům bude náplň jemná a nadýchaná, výsledný koláč bude šťavnatý a k nakousnutí. Do tuhého sněhu vmíchejte nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka. Podle chuti a podle sladkosti jablek doslaďte cukrem nebo stévií. Kvůli chuti je vhodné sladit některým z aromatických cukrů, třeba tmavým třtinovým. Podle osobních preferencí můžete přidat hrozinky, oříšky nebo semínka. A nebo cokoliv jiného, na co si vzpomenete.
Odpočinuté těsto vyndejte z ledničky a vyválejte podle své formy. Těsto vyložte do koláčové formy a pokryjte náplní. Okraje těsta zahněte přes koláč. Pečte zhruba 20 – 30 min na 180 °C, dokud koláč nezíská zlatavou barvu. Určitě teplotu nezvyšujte, protože vaječné bílky se rády a rychle připalují. Koláč nechte ideálně vychladnout a odležet... a nebo do něj hned zakrojte jako u nás doma.