zdroj: google.com
Yacon je další člen z rodiny superpotravin. Je to až dva metry vysoká rostlina, která se pěstuje zejména v Peru, kde ji uctívali už samotní Inkové, a dodnes je v této oblasti její užívání spojeno s různými náboženskými rituály. Nejdůležitější části yaconu jsou podzemní bulvy, které svým tvarem trochu připomínají brambory. Jsou výjimečně sladké, šťavnaté a křehké. Chutí připomínají kombinaci jablka s melounem. Yacon se může konzumovat syrový i sušený. Používá se i na vaření a vyrábí se z něj také sirupy a různé nápoje.
Výživová hodnota yaconu pak nijak nezaostává za jeho vynikající chutí. Bulvy yaconu obsahují až na 20 různých, pro naše tělo důležitých aminokyselin, dále pak vitaminy A, C a některé z řady B, minerály jako je vápník, hořčík, železo, draslík a cenné enzymy. Yacon je taktéž velmi bohatý na vlákninu, která je důležitá pro zdravé trávení, a až 67 % bulvy yaconu tvoří fruktooligosacharidy. Tyto přírodní cukry dodávají yaconu nejen sladkou chuť, ale zároveň slouží i jako potrava pro probiotické bakterie, žijící v našich střevech. Yacon tedy může sloužit i jako velice kvalitní, přírodní prebiotikum.
Díky své přirozeně sladké chuti je prášek z yaconu ideální jako alternativní, čistě přírodní sladidlo. Ideálně se hodí k doslazení kaší, smoothie a dalších zdravých pokrmů. Prášek nebo sirup s yaconu mohou používat i diabetici. Yacon kromě harmonizace hladinu cukru v krvi přispívá i ke snížení cholesterolu v krvi, pomáhá nastartovat metabolismus a snižuje chuť k jídlu. Yacon je tak výborným alternativním sladidlem či výživovým doplňkem i pro všechny, co si hlídají příjem kalorií a snaží se nějaké to kilo zhubnout.
Bulvy yaconu mají taktéž detoxikační účinek. Díky vysokému obsahu vlákniny napomáhají nejen očistě střev, ale i jater. Yacon působí i protizánětlivě, a může být hodně nápomocný i při zánětech ledvin či močového měchýře. Dále také pomáhá obnovovat zdravou střevní mikroflóru a zlepšuje tak nejen zažívání, ale i obranyschopnost organismu. Yacon je vhodný i jako doplněk pro rychlejší obnovu střevního mikrobiomu po doužívání antibiotik. Díky schopnosti snížit hladinu cholesterolu v krvi, působí yacon příznivě i při vysokém tlaku, který pomáhá optimalizovat. Aktivně tak působí i jako prevence různých oběhových onemocnění.
Jedlé a léčivé však nejsou jen bulvy yaconu. Jeho listy a lodyhy se používají především jako bylina na čaj. Jejich nevýhodou je jejich oproti hlízám poměrně nahořklá chuť. Mají však skvělé antioxidační účinky a působí taktéž na snižování hladiny cukru v krvi, a kromě toho mají i antibakteriální a protiplísňové účinky. Čaj z listů funguje taktéž jako prebiotikum a v alternativní medicíně se používá i jako prevence proti nádorovým onemocněním.