Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Rybíz – tradiční česká superpotravina

Rybíz – tradiční česká superpotravina Sezóna rybízu je skoro tu, pojďte si proto přečíst o jeho účincích.
Jana Konečná
5,0 5
5

Přejít na sekci článku:

Rybíz v kosmetice i do kuchyně

Rybíz v kosmetice i do kuchyně zdroj: pixabay.com

Rybíz se hodí i v péči o pleť

Pokud si budete dopřávat na antioxidační látky bohatý rybíz, projeví se to samozřejmě i na vaší pleti. Dostatečná zásoba vitaminu C zevnitř pleť vyhladí a krásně rozjasní. Dostatek vitaminu C se projevuje i tak, že se vám rychleji hojí různá poranění a pupínky hlásí ústup nebo se pro jistotu vůbec netvoří. Vitaminy z řady B a biotin zpevňují vlasy, nehty i pokožku. Vitamin E přispívá k regeneraci pleti a betakaroten připravuje pleť na slunění, poskytuje jí ochranu v průběhu samotného opalování a urychluje zhnědnutí kůže a prodlužuje trvanlivost opálení.

Z rybízu si můžete umíchat i účinné domácí masky. Pro osvěžující hydratační masku smíchejte rozmixovaný rybíz s gelem z Aloe vera. Aloe dodá potřebnou hydrataci a rybíz působením vitaminu C a ovocných kyselin pleť krásně rozzáří, vypne a zároveň se postará o jemný chemický peeling. Pokud vaše pleť potřebuje spíš pořádně promastit, i tady můžete rybíz uplatnit. Stačí smíchat rozmixovaný rybíz s medem a přidat pár kapek kvalitního rostlinného oleje podle typu vaší pleti. Oba typy masky nechejte působit 20-30 minut, a poté smyjte. Před samotnou aplikací tyto domácí masky raději vyzkoušejte na malé ploše pokožky. Některé typy pleti mohou při vysoké dávce vitaminu C reagovat přecitlivěle začervenáním či pálením.

Jak využít rybíz v kuchyni

Většina z nás zná rybíz hlavně v podobě rybízové marmelády, se kterou tak rádi mlsáme linecké cukroví o vánocích. Rybíz se často používá také do zavařenin. Kromě toho jej jde také zamrazit i nasušit. Pořádnou dávku vitaminu C v podobě mraženého rybízu pak oceníte hlavně v zimě, kdy je o čerstvé ovoce nouze. Můžete ho přidat do smoothie nebo jej lehce přisladit a umixovat si z něj sladkokyselou zmrzlinu. Sušený rybíz se pak přidává do ovocných čajů pro dodání chuti i barvy. S rybízem chutná skvěle i takzvaný pečený čaj, kam můžete přidat rybíz v jeho čerstvé i sušené podobě.

Zdravými sladidly přislazené rybízové šťávy a sirupy jsou pak skvělou alternativou, jak dostat vitamin C do zmlsaných dětských jazýčků, kterým třeba rybíz v čerstvé podobě nejede. Rybíz má vysoký obsah pektinů a díky tomu i skvělou želírovací schopnost, takže se s oblibou přidává do míchaných marmelád. Ideální je spolu se sladším ovocem s nízkým obsahem pektinů, které trochu přebije kyselou chuť rybízu, zatímco rybíz celou marmeládovou směs krásně zahustí. Výborně chutná například v kombinaci s třešněmi, višněmi nebo jahodami.

Tip: Ze směsi rybízu a dalšího ovoce si můžete připravit i nevařenou, takzvanou raw marmeládu. Zvolené ovoce stačí rozmixovat například s trochou kokosového cukru či stévie a přidat pár lžic chia semínek. Rybíz už sám o sobě marmeládovou směs docela zahustí, a co nezvládne rybíz, o to se postarají právě chia semínka, která mají schopnost udělat gel z prakticky jakékoliv tekutiny.

Související produkt
Summer Time zklidňující regenerační krém 15 ml
Martina Gebhardt / 304 Kč
Zklidňující regenerační krém intenzivně pečuje o pokožku podrážděnou sluněním. Krém bohatý na množství zklidňujících olejů, másel a extraktů mírní zarudnutí i pnutí pokožky a zanechává ji vláčnou.
Detail produktu