Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Stravujte se jako prababičky. Preferujte sezónní potraviny!

zdroj: shutterstock

Navraťte se k přirozenosti a objevte sezónní potraviny. Vaše tělo získá přesně ty živiny, co potřebuje, báječně si pochutnáte, uděláte něco pro planetu a možná i ulevíte peněžence.

Vzpomínáte na ten slastný pocit, když jste si v dětství v lese nasbírali jahůdky? Nebo na vůni koláče z jablek od babičky? Na šťavnaté zakousnutí do prosluněného rajčete právě utrženého ze zahrádky? Nebo naopak na nálož vitamínů v podobě kysaného zelí, které spolehlivě zahnalo počínající nachlazení? Ano. Čerstvost a lokálnost má něco do sebe.

Jaká strava je pro tělo přirozená

Banány a mandarinky kdykoliv, rajčata klidně v zimě, bedýnky plné exotických potravin... regály v marketech doslova přetékají možnostmi. Mezi tím vším se krčí sezónní potraviny a zdá se, že je nikdo nedoceňuje. Jenže... Sezónní potraviny jsou ty, které právě dozrávají. Takto se stravovala vaše prababička i její dědeček. 

Tělo je připravené konzumovat právě tyto potraviny a brát si z nich co největší množství živin – máte to zkrátka v genech. Potřebujete vápník? Dejte si makový závin. Máte přes zimu málo vitamínů? Vyzkoušejte fermentovanou zeleninu. Honí vás po ránu mlsná? Potěšte se pohankovou kaší. Chcete se zahřát? Uvařte si vývar. Vždy zkrátka naleznete sezónní potravinu, která vám udělá dobře... a když budete svému tělu naslouchat, samo vám řekne, po čem zrovna teď prahne.

Co je sezónní, je zpravidla i lokální

Sezónní potraviny jsou ve většině případů čerstvé. Voňavé a plné chuti. Často i od farmáře z nedaleké vesnice. Nepotřebují žádná dochucovadla, jsou skvělé právě tak, jak jsou. Jelikož se vyhnuly utržení ještě nedozrálé, nezažily dalekou cestu a dlouhé skladování, jsou plné živin, vitamínů a minerálů. Abyste z jídla dostali co nejvíce, kupujte ideálně bio kvalitu

Ani neutratíte o moc více – základní sezónní a lokální suroviny jsou zpravidla levnější než exotika a průmyslově zpracované potraviny. Pamatujte však, že nemusíte být 100%. Jestli máte chuť na avokádo, prostě si ho dejte, a pak se vraťte k sezónnímu stravování. Nebo sezónními potravinami svůj jídelníček jen obohacujte. Psychika je důležitý hráč na poli fyzického zdraví, a pokud jste vy se svojí volbou spokojení, bude i tělo.

Lesk a bída superpotravin. Také na nich frčíte?

Některé potraviny získaly předponu super, protože vynikají nutričním složením, mají plno vitamínů a minerálů a chrání tělo před oxidačním stresem. Společné mají ještě jedno – většina jich pochází z daleka. Podobnou a možná i lepší službu nežli drahé superpotraviny vám udělají jejich čeští kolegové.

10 českých superpotravin:
- borůvky
- šípek
- rakytník
- česnek
- klíčky
- červená řepa
- lněné semínko
- kysané zelí
- vlašské ořechy
- mák

Milujte planetu? Stravujte se udržitelně

Pro sezónní potraviny hovoří také příroda. Jen si porovnejte, kolik emisí vzniklo při cestě jablka k vám na stůl a manga do vaší lednice. Nákupem bio lokálních produktů podpoříte také místní farmáře a jejich péči o půdu.V létě je to hračka, co ale zbylé měsíce?

Držet se sezónních potravin v létě je snadné, co ale zbylé měsíce?

Sladké ovoce, křupavá zelenina... léto je zkrátka ztělesněním hojnosti. Stravovat sezónně se však můžete po celý rok. A co nejde utrhnout můžete zavařit, naložit nebo zfermentovat. Co v jaké měsíce roste a jak tělu dodat v každém ročním období vše, co potřebuje? Právě pro vás jsme připravili seriál článků, který vám pomůže se v sezónních potravinách zorientovat!