Raw dýňové košíčky

5,0 5
1

Raw dýňové košíčkyzdroj: biooo.cz - Jana Konečná

Po raw dýňovém cheesecaku s irským mechem se už dávno zaprášilo, můžeme tedy pokračovat v dýňové jízdě s receptem na raw dýňové košíčky. Že se vaření nebo v tomto případě spíš nevaření ze syrové dýně nemusíme vůbec bát, jsme si vysvětlili právě v předchozím receptu. Stejně jako na dýňový cheesecake, jsme i na tento recept použili dýni hokaido. Ořechovo dýňová náplň košíčků je původně z receptu na dýňové kuličky. Pokud se vám tedy nechce hrát s tvořením košíčků, stačí pomixovat suroviny na náplň a vytvořit z nich kuličky. A stejně tak i naopak, pokud máte svou oblíbenou směs na tvorbu raw kuliček a chcete vytvořit trochu slavnostnější dezert, naplňte jí raw čokoládové košíčky! :-)

A teď už k samotnému receptu. Recept je to velice jednoduchý a kromě loupání dýně a případně louskání vlašských ořechů, máte za chvilku hotovo.

Na dýňové košíčky si připravte:

Na náplň:

  • Půl hrnečku vlašských ořechů či jiných ořechů (vlašské ořechy se ale s dýní výborně doplňují)
  • Větší hrst oloupané a na kostičky nakrájené dýně hokaido
  • Větší špetka skořice nebo perníkové koření nebo pomerančový éterický olej v potravinářské kvalitě či vanilkový extrakt
  • 3 lžíce kokosového cukru (případně doslaďte podle chuti)

Na domácí raw čokoládu budete potřebovat:

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaového másla
  • 3 lžíce raw nepraženého kakaa
  • Agávový sirup či kokosový cukr na doslazení

Kakaové máslo můžete nahradit tak, že navýšíte množství kokosového oleje. Pak je ale třeba košíčky nejlépe podávat zmražené (jako takové podzimní ledové čokoládky ☺ ). Kokosový olej má totiž nižší bod tání než kakaové máslo, takže se vám košíčky bez bambuckého másla rychleji rozpustí.

Postup:

Na náplň do košíčků jednoduše pomixujte všechny ingredience na hustší těsto, ze kterého pak můžete formovat menší kuličky nebo je lžičkou plnit do košíčků. Dále si připravte raw domácí čokoládu. Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo a kokosový olej. Smíchejte s kakaem a zvoleným a kokosovým cukrem, agávovým sirupem či jiným přírodním sladidlem. Ochutnávejte a slaďte podle toho, jak jste zvyklý. Pokud preferujete raději hořkou čokoládu, můžete sladidlo vynechat úplně.

Jakmile je raw čokoláda hotová, dejte jí po lžíci (nebo podle velikost košíčku tak, aby se zaplnilo jeho dno). Potom dejte papírové košíčky ztuhnout. Na ztuhlou vrstvu čokolády dejte lžíci nebo vytvarovanou kuličku dýňové náplně a opět zalijte vrstvou raw čokolády. Klidně můžete nechat kousek dýňové náplně i vykukovat, oranžová barva náplně bude působit dekorativně. Pokud se vám podaří dýňovou vrstvu zalít čokoládou celou, můžete vršek košíčků dozdobit ještě nasekanými oříšky, kokosem či sušenou pomerančovou kůrou. Košíčky skladujte v lednici nebo v mrazáku (pokud jste do raw čokolády nepřidali kakaové máslo).

A co vám kromě výtečné zemitě dýňové a kořeněné chuti raw dýňové košíčky přinesou?

Vlašské ořechy obsahují spoustu zdraví prospěšného tuku. Jsou vynikající nejen na podporu mozku (jak už jejich tvar napovídá), ale také jsou velmi prospěšné pro zdraví srdce a celé oběhové soustavy. Syrová dýně výborně čistí zažívací ústrojí, podporuje detoxikační procesy a urychluje odvádění škodlivin z těla ven. Obsažené koření vás krásně prohřeje, což se teď na podzim obzvláště hodí. Kokosový cukr je jedním z nejzdravějších přírodních sladidel. Má totiž velice nízký glykemický index, takže nezpůsobuje náhlé propady hladiny cukru a s nimi související nedostatek energie či vlčí hlad.

Jak se vám článek líbil?