zdroj: shutterstock
Mořské plody jsou skvělým zdravým zpestřením našeho jídelníčku, navíc obsahují řadu vitamínů, jód i selen. Pokud jste zrovna na letní dovolené u moře nebo si kousek dovolenkové nálady chcete přenést do vaší kuchyně, máme pro vás tři jednoduché a přitom vynikající recepty. Jsou opravdu rychlé a snadné na přípravu, nicméně s výsledkem budete zaručeně spokojení.
Grilované krevety s česnekem a citronem
Co budeme potřebovat:
- 500 g oloupaných krevet
- 3 stroužky česneku (nakrájeného)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron (šťávu a kůru)
- Sůl a pepř podle chuti
- Salsa nebo omáčka na dochucení na talíři (volitelné)
Postup:
- Nejprve si předehřejeme gril na střední teplotu (případně pánev)
- V míse smícháme očištěné krevety s česnekem, olivovým olej, citronovou šťávou i kůrou (pozor, citronová kůra nesmí být chemicky ošetřená). Vše dobře promícháme, aby se všechny suroviny hezky spojily
- Směs dochutíme solí a pepřem (případně dalším kořením dle chuti - například chilli)
- Krevety dáme na grilovací rošt a grilujeme zhruba 2-3 minuty na každé straně, dokud nejsou krásně růžové
- Podáváme zakápnuté citronovou šťávou, jako přílohu můžeme zvolit třeba rýži nebo špagety
Linguine s mušlemi a čerstvou bazalkou
Budeme potřebovat:
- 400 g linguine (těstoviny)
- 1 kg mušlí (dobře očištěných)
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku (nasekaného)
- 1 červenou papriku (nakrájenou na tenké proužky)
- 1/2 skleničky bílého vína
- Čerstvou bazalku (nasekanou)
- Sůl a pepř podle chuti
- Parmazán na posypání (není povinné)
Postup:
- Vaříme linguine dle podle pokynů na obalu, následně je opatrně je scedíme a necháme stranou
- Na velké pánvi zahřejeme olivový olej a přidáme česnek, který necháme rozvonět
- Dál přidáme nakrájenou papriku a necháme tak 2-3 minuty změknout
- V této fázi přidáme vyčištěné mušle a zalijeme je bílým vínem. Zakryjeme pánev pokličkou a vaříme asi 5-7 minut, dokud se mušle neotevřou
- Otevřené mušle vyndáme z pánve a necháme chvíli stranou
- Do omáčky, ve které se vařily mušle, přidáme uvařené linguine a promícháme, aby se omáčka dostala všude
- Přidáme čerstvě nasekanou bazalku, osolíme a opepříme podle chuti. Pokud chcete, můžete přidat i strouhaný parmazán
Grilovaný losos s medovou glazurou
Suroviny:
- 4 filety z lososa (co filet, to porce)
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce hořčice
- 2 stroužky česneku (nasekaného)
- Šťáva z citronu
- Sůl a pepř
- Petrželka na ozdobu (není povinné)
Postup:
- Předehřejeme si gril na střední teplotu
- V misce smícháme med, sójovou omáčku, hořčici, nasekaný česnek a citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily
- Směs osolíme a opepříme
- Lososa položíme na grilovací rošt a potřeme jej připravenou glazurou
- Filé opékáme zhruba 4-5 minut na každé straně, dokud nejsou pevné a krásně zlaté.
- Po přetočení vždy namažeme glazurou, aby se dostala všude
- Před podáváním pokapeme citronovou šťávou a případně dozdobíme petrželkou
- Podávat můžeme téměř s čímkoliv, my doporučujeme brambory nebo salát