zdroj: shutterstock
		
Mořské plody jsou skvělým zdravým zpestřením našeho jídelníčku, navíc obsahují řadu vitamínů, jód i selen. Pokud jste zrovna na letní dovolené u moře nebo si kousek dovolenkové nálady chcete přenést do vaší kuchyně, máme pro vás tři jednoduché a přitom vynikající recepty. Jsou opravdu rychlé a snadné na přípravu, nicméně s výsledkem budete zaručeně spokojení.
Grilované krevety s česnekem a citronem
                                        Co budeme potřebovat:
- 500 g oloupaných krevet
 - 3 stroužky česneku (nakrájeného)
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 1 citron (šťávu a kůru)
 - Sůl a pepř podle chuti
 - Salsa nebo omáčka na dochucení na talíři (volitelné)
 
Postup:
- Nejprve si předehřejeme gril na střední teplotu (případně pánev)
 - V míse smícháme očištěné krevety s česnekem, olivovým olej, citronovou šťávou i kůrou (pozor, citronová kůra nesmí být chemicky ošetřená). Vše dobře promícháme, aby se všechny suroviny hezky spojily
 - Směs dochutíme solí a pepřem (případně dalším kořením dle chuti - například chilli)
 - Krevety dáme na grilovací rošt a grilujeme zhruba 2-3 minuty na každé straně, dokud nejsou krásně růžové
 - Podáváme zakápnuté citronovou šťávou, jako přílohu můžeme zvolit třeba rýži nebo špagety
 
                                        Linguine s mušlemi a čerstvou bazalkou
Budeme potřebovat:
- 400 g linguine (těstoviny)
 - 1 kg mušlí (dobře očištěných)
 - 4 lžíce olivového oleje
 - 4 stroužky česneku (nasekaného)
 - 1 červenou papriku (nakrájenou na tenké proužky)
 - 1/2 skleničky bílého vína
 - Čerstvou bazalku (nasekanou)
 - Sůl a pepř podle chuti
 - Parmazán na posypání (není povinné)
 
Postup:
- Vaříme linguine dle podle pokynů na obalu, následně je opatrně je scedíme a necháme stranou
 - Na velké pánvi zahřejeme olivový olej a přidáme česnek, který necháme rozvonět
 - Dál přidáme nakrájenou papriku a necháme tak 2-3 minuty změknout
 - V této fázi přidáme vyčištěné mušle a zalijeme je bílým vínem. Zakryjeme pánev pokličkou a vaříme asi 5-7 minut, dokud se mušle neotevřou
 - Otevřené mušle vyndáme z pánve a necháme chvíli stranou
 - Do omáčky, ve které se vařily mušle, přidáme uvařené linguine a promícháme, aby se omáčka dostala všude
 - Přidáme čerstvě nasekanou bazalku, osolíme a opepříme podle chuti. Pokud chcete, můžete přidat i strouhaný parmazán
 
                                        Grilovaný losos s medovou glazurou
Suroviny:
- 4 filety z lososa (co filet, to porce)
 - 3 lžíce medu
 - 2 lžíce sójové omáčky
 - 1 lžíce hořčice
 - 2 stroužky česneku (nasekaného)
 - Šťáva z citronu
 - Sůl a pepř
 - Petrželka na ozdobu (není povinné)
 
Postup:
- Předehřejeme si gril na střední teplotu
 - V misce smícháme med, sójovou omáčku, hořčici, nasekaný česnek a citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily
 - Směs osolíme a opepříme
 - Lososa položíme na grilovací rošt a potřeme jej připravenou glazurou
 - Filé opékáme zhruba 4-5 minut na každé straně, dokud nejsou pevné a krásně zlaté.
 - Po přetočení vždy namažeme glazurou, aby se dostala všude
 - Před podáváním pokapeme citronovou šťávou a případně dozdobíme petrželkou
 - Podávat můžeme téměř s čímkoliv, my doporučujeme brambory nebo salát
 












