Lišejník islandský neboli pukléřka: silná bylina ze severu

5,0 5
1

Přejít na sekci článku:

Využití pukléřky islandské

Využití pukléřky islandskézdroj: wikipedia.org

Čaj z pukléřky islandské:

Nálev si připravíte tak, že 1 čajovou lžičku zalijete 1/4 l vroucí vody, zakryjete a necháte 10 minut louhovat. Nenechávejte déle, neboť by byl čaj příliš hořký. V případě nechutenství zalijte opět 1 čajovou lžičku ale tentokrát studenou vodou, po 1-2 hod. sceďte a krátce přiveďte k varu. Užívá se po doušcích 1 šálek 3x denně. Čaj z pukléřky můžete pít i preventivně; nepřekračujte však doporučené denní dávkování.

Recept na sirup z lišejníku islandského:

Ingredience: 500 g cukru, 500 g medu od včelaře a 15 g sušeného lišejníku.

Lišejník islandský krátce povařte ve 1/4 litru vody a nechte 2 hodiny odstát. Poté sceďte. Lišejník, jenž jste získali po scezení znovu krátce povařte ve 1/4 litru vody, nechte 2 hod. stát a následně sceďte. Získanou tekutinu slijte dohromady, přidejte šťávu z 1 citronu, cukr, med a nechte rozpustit. Pak přelijte do čistých skleněných lahví a pořádně uzavřete. Na chvilku otočte lahve víčkem dolů, abyste se ubezpečili, že jsou dobře uzavřené. Sirup se doporučuje užívat po 2 čajových lžičkách 3x denně po jídle. Po otevření skladujte v ledničce.

Macerát z pukléřky:

1 polévkovou lžíci zalijte šálkem studené vody, 8 hod. nechte vyluhovat, před podáním přihřejte. Užívá se 2-3x denně.

Bylinný balzám z lišejníku islandského:

70 g čerstvé nebo sušené byliny přelijte 150 g (cca 175 ml) 40% lihem nebo jiným alkoholem, dobře protřepejte. Nechte odstát. Po 3 dnech vmíchejte do výluhu 200 g medu a vše znovu dobře protřepejte. Další den již můžete balzám použít.

Jak se používá - 4x denně 1 čajovou lžičku směsi dejte na nekovové sítko, příp. z umělé hmoty, směs propasírujte do šálku lžičkou z umělé hmoty. Pak přelijte 125 ml převařené vody.

Kaše z lišejníku:

50 g suchého islandského lišejníku a 3 polévkové lžíce ovesných vloček zalijte 1 l studené vody. Nechte "probublat" na mírném ohni v otevřené nádobě, než se asi polovina tekutiny odpaří. Poté přeceďte. Užívá se po doušcích během celého dne.

Bylinná směs při ztrátě váhy:

Použije se po 20 g květu heřmánku, natě řebříčku, natě zeměžluči a 10 g islandského lišejníku.

2 čajové lžičky spařte šálkem vroucí vody a nechte 20 minut vyluhovat.

Doporučuje se: Večer pít heřmánkový čaj, ráno nalačno syrový brambor nebo šťávu z něj, během dne 3x výše uvedený směsový čaj, 2x denně 1 čajovou lžičku pískavice řeckého sena smíchaného s marmeládou.

Rosol z pukléřky:

1 čajovou lžičku sušené byliny a 23 čaj. lžiček vody převařte a doplňte kandovaným cukrem. Může se přidat i lékořicový kořen a anýz; nechá se vychladnout.

Vzniklý rosol je posilující, lehce stravitelný, má protisklerotický účinek a působí na všechny sliznice dýchacích cest a střev. Zabírá též při chrapotu, křečovitém kašli, zahlenění průdušek, bolesti střev, během rekonvalescence po prodělání těžkých onemocnění. Při průjmu lze do rosolu přidat na špičku nože prášek z dubové kůry.

Čaj na suchý dráždivý kašel a odhlenění:

Připravte si směs ze stejných dílů květu divizny, natě yzopu a lišejníku islandského. 1 čajovou lžičku této směsi přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 min. pod pokličkou vyluhovat. Pak sceďte a popíjejte 2x denně po 1 šálku. Je potřeba být opatrní na předávkování.

Pukléřka islandská se často používá v kombinaci se slézem maurským, měsíčkem, lnem, proskurníkem či kostivalem. Na trávicí potíže je vhodná kombinace s andělikou, benediktem, omanem nebo puškvorcem.

Výše uvedené receptury ochraňují sliznice, zabírají při zánětech horních cestách dýchacích, v dutině ústní a v trávicím ústrojí, zlepšují trávení a vstřebávání živin, působí při vředech a chronické zácpě či v případě jaterních onemocnění.