zdroj: unsplash
Chcete si zajistit pevné zdraví, dobré trávení a životní vitalitu? Naslouchejte svému tělu, které se nyní připravuje na zimní období. Tak, jako to dělá tradiční čínská medicína a tak, jako to dělaly naše babičky.
Co v zimě a co v létě?
Asi to také cítíte, s každým ročním obdobím míváme přirozeně jiné chutě. Zatímco v létě si tělo samo říká o ochlazující potraviny, v zimě dáváme přednost horkým polévkám a hutným, těžším pokrmům. Potřebujeme se zahřát. Zatímco létu vládne aktivita, v zimních měsících se příroda uchyluje k spánku, klidu odpočinku. I na nás padá únava a máme tendenci zklidnit aktivity. Jenomže doba si často žádá opak a my jdeme sami proti sobě. A tak je dobré zpomalit, zastavit se, zamyslet, více odpočívat a správně jíst. Právě strava totiž hodně souvisí s tím, jak funguje náš organismus. Pokud se nám toto všechno podaří dát do harmonie, dokážeme načerpat potřebnou sílu do dalšího ročního cyklu a nového „zrození“.
Exkurz do Asie
Z toho vychází tradiční čínská medicína, která s životními cykly pracuje už tisíce let. Podle její filozofie symbolizuje zimu voda, slanost a chlad. Ukládáme zásoby a tělo se regeneruje. V zimních měsících bychom měli zintenzivnit péči o močový měchýř a ledviny, které nyní dostávají zabrat. Teple se oblékat, prohřívat tělo a dodávat mu kvalitní palivo v podobě zdravé stravy.
Jak se tedy v zimě zařídit
Co je právě teď vhodné konzumovat? Ideálně lokální potraviny a ty, které jsou nyní k dostání. Bohužel nám v tom dělá zmatek možnost sáhnout v supermarketu po exotickém ovoci či jahodách, které jsou v nabídce celoročně. My bychom však měli preferovat to, co je k dostání přirozeně. Tedy co lze ještě třeba sklidit ze záhonu (ano, i některé druhy zeleniny lze vytáhnout z hlíny i v zimě), co jsme mohli dobře uskladnit či naložit. Vitamíny vám dodá kořenová zelenina, kysané zelí či jiná kvašená zelenina, například ředkev, energii vám dodají obiloviny (pohanka, jáhly…), bílkoviny zajistí luštěniny (hrách, čočka fazole…), z ovoce je vhodné to lokální, třeba v sušené formě.
Lze zařadit také maso, nejlépe krůtí, a hlavně tučné ryby. Vůbec nejlepší je dodat tělu denně tři teplá jídla. Horké a husté polévky, dlouho tažené vývary, z dalších tekutin je vhodný čaj, ale ne zelený, protože ten tělo ochlazuje. Pochutnejte si raději na roibosu nebo na extra zahřívacím nápoji ze zázvoru či skořice. Právě koření pomůže s prohřátím organismu. Skvěle funguje již zmíněný zázvor, skořice, chilli, pepř, lékořice, vanilka, směle si dopřejte česnek, cibuli nebo křen. Pokrmy můžete vařit v páře, dusit nebo péct...
Čím si zimní jídla okořenit?
V zimě můžete používat různé koření, které dodají vašim jídlům zajímavou chuť a navíc pomohou udržet tělo v teple. Mezi oblíbená koření v zimě patří:
- Česnek: je skvělým kořením pro zimní jídla, protože dodává jídlům pikantní chuť a navíc má protizánětlivé účinky.
- Červená paprika: obsahuje velké množství vitamínu C, což je pro imunitní systém velmi důležité. Navíc dodává jídlům sladkou a pikantní chuť.
- Černý pepř: je oblíbeným kořením nejen pro zimní jídla, dodává jídlům ostrou a kořeněnou chuť. Navíc pomáhá zahřívat tělo a podporuje trávení.
- Zázvor: velmi silně zahřívající, ať už ve formě prášku, nakládaný, čerstvý nebo jako šťáva. Navíc má protizánětlivé účinky a podporuje činnost ledvin a žaludku.
- Koriandr: je skvělým kořením pro zimní jídla, protože dodává jídlům příjemné a svěží aroma. Kromě podpory trávení má, jako hodně druhů koření, protizánětlivé účinky. Ideální na použití je čerstvý koriandr, ale i i sušený udělá skvělou službu.
Na co pozor
Vyhýbejte se stravě, která ochlazuje. Uberte mléčných produktů, exotického ovoce, eliminujte bílý cukr, kofein či alkohol. A vyhlaste stopku prázným kaloriím v podobě různých slaných pochutin. Hlavně na to jděte srdcem a selským rozumem. Není třeba brát vše jako dogma, ale vycházet ze svých pocitů.