Prospěšné látky v kosmetice: 2. část

5,0 5
6

Přejít na sekci článku:

Lanolin

Lanolinzdroj: freeimages.com

Lanolin, žlutá hutná látka podobná včelímu vosku, je vylučována mazovými žlázami ovcí. Z ostříhané vlny se získává lisováním či luhováním v alkoholu. Lanolin slouží v pečující kosmetice i farmaceutickém průmyslu jako zvláčňující složka a koemulgátor zlepšující vlastnosti a texturu produktu.

Lanolin obsahuje množství nenasycených mastných kyselin, které napomáhají zjemnění suché popraskané pokožky a chrání ji před opětovným poškozením. Krém či mast s vysokým obsahem lanolinu vytváří na pokožce ochranný film, který v uzamkne hydrataci a současně pokožku ochrání před nepříznivými vnějšími vlivy a výkyvy počasí. Produkty s podílem lanolinu jsou mimořádně vhodné pro ošetření citlivé dětské pokožky obzvláště v zimě. Díky lanolinu je obzvláště suchá pokožka těla regenerována, zjemněna a chráněna před opětovným popraskáním.