Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Prospěšné látky v kosmetice: 2. část

5,0 5
6

Přejít na sekci článku:

Včelí vosk

Včelí vosk zdroj: freeimages.com

Vosk produkují voskotvorné žlázy včelích dělnic ze směsi medu a pylu. Včelí vosk má sice pevné skupenství, které taje při teplotě kolem 65°C, ale je křehký a snadno se rozlomí. Díky svému bohatému složení je vosk prospěšný pro celé lidské tělo. Při vnitřním užití posiluje imunitu a napomáhá léčit dlouhodobé vleklé záněty.

V kosmetice se hojně využívá bělený včelí vosk, neboli Cera Alba. Vosk zastává funkci stabilizátu a emulgačního činitele, ale také aktivně pečuje a chrání pokožku celého těla. Včelí vosk je bohatý na estery kyselin, vitamin A, také má výborné antiseptické a antioxidační vlastnosti. Díky tomu urychluje regeneraci jemné pokožky, obzvláště pokožky rtů, hojí drobná poranění a působí dezinfekčně. Je výborným pomocníkem obzvláště v zimě, kdy na pokožce vytvoří voděodolný ochranný film, prodlouží výdrž produktu a zároveň ochrání pleť před mrazem a větrem.