Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Velikonoční recepty jak je neznáte

Přejít na sekci článku:

Nádivka z kopřiv a tempehu

Kopřivy zdroj: Shutterstock

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Hodí se skvěle k obědu, večeři i jen tak studená do ruky na svačinu. 

Ingredience:

200g tempehu

10 cm pórku

4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)

2 hrnky vařených jáhel

1 vrchovatá lžíce sladěnky

1 velká cibule

1 mrkev

½ lžičky kurkumy

½ lžičky drceného, nebo římského kmínu

petrželka, pažitka

natrhané čerstvé kopřivy

sójová omáčka na dochucení

sůl

Jak na to: 

Krok 1: Do větší pánve nalijeme 2 lžíce oleje a nakrájíme cibuli, kterou orestujeme. Tempeh nakrájíme na malé kostičky, přidáme na proužky nakrájený pórek a nahrubo nastrouhanou mrkev. Připravíme si druhou pánvičku, kam nalijeme zbývající olej, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci sladěnky, necháme zpěnit a přidáme nakrájený tempeh, mrkev, kopřivy posekané na menší kousky a pórek. Vše pomalu restujeme a dáváme pozor, aby se nám směs nepřipálila. Po orestování přidáme koření (římský kmín a kurkumu) a důkladně promícháme.

Krok 2: Přichystáme si velkou mísu, kam vložíme uvařené a okapané jáhly. K nim přidáme obsah obou pánviček, nasekanou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou. Vše důkladně promícháme.

Krok 3: Rozehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si menší pekáček, který vymažeme olejem či sádlem a vyklopíme do něj promíchanou jáhlovou směs. Její výška by neměla přesáhnout 3-5 centimetrů. Mokrýma rukama směs uhladíme a můžeme opět zastříknout sójovou omáčkou. Nádivku pečeme 15–20 minut a průběžně kontrolujeme, zda se nepřipaluje.

Tip: Pokud máte čerstvý medvědí česnek, do nádivky jej nadrobno nakrájený přidejte.

(Zdroj: pruvodcevyzivou.cz)

Související produkt
Kurkuma bio 100 g
Ecce Vita / 89 Kč
Kurkuma je známá nejen jako barvivo, ale také jako ajurvédské koření. Má jemnou chuť a hodí se k luštěninám, drůběži či rybám. 
Detail produktu