Velikonoční recepty jak je neznáte

Přejít na sekci článku:

Nádivka z kopřiv a tempehu

Kopřivyzdroj: Shutterstock

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Hodí se skvěle k obědu, večeři i jen tak studená do ruky na svačinu. 

Ingredience:

200g tempehu

10 cm pórku

4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)

2 hrnky vařených jáhel

1 vrchovatá lžíce sladěnky

1 velká cibule

1 mrkev

½ lžičky kurkumy

½ lžičky drceného, nebo římského kmínu

petrželka, pažitka

natrhané čerstvé kopřivy

sójová omáčka na dochucení

sůl

Jak na to: 

Krok 1: Do větší pánve nalijeme 2 lžíce oleje a nakrájíme cibuli, kterou orestujeme. Tempeh nakrájíme na malé kostičky, přidáme na proužky nakrájený pórek a nahrubo nastrouhanou mrkev. Připravíme si druhou pánvičku, kam nalijeme zbývající olej, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci sladěnky, necháme zpěnit a přidáme nakrájený tempeh, mrkev, kopřivy posekané na menší kousky a pórek. Vše pomalu restujeme a dáváme pozor, aby se nám směs nepřipálila. Po orestování přidáme koření (římský kmín a kurkumu) a důkladně promícháme.

Krok 2: Přichystáme si velkou mísu, kam vložíme uvařené a okapané jáhly. K nim přidáme obsah obou pánviček, nasekanou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou. Vše důkladně promícháme.

Krok 3: Rozehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si menší pekáček, který vymažeme olejem či sádlem a vyklopíme do něj promíchanou jáhlovou směs. Její výška by neměla přesáhnout 3-5 centimetrů. Mokrýma rukama směs uhladíme a můžeme opět zastříknout sójovou omáčkou. Nádivku pečeme 15–20 minut a průběžně kontrolujeme, zda se nepřipaluje.

Tip: Pokud máte čerstvý medvědí česnek, do nádivky jej nadrobno nakrájený přidejte.

(Zdroj: pruvodcevyzivou.cz)