Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Velikonoční recepty jak je neznáte

Přejít na sekci článku:

Voňavá sekaná z čočky a ořechů

recepty sekana zdravá vege zdroj: Shutterstock

Netradiční sekaná potěší tradiční vůni a báječnou chutí. U večeře se po ní jen zapráší.

Ingredience:

1 hrnek neuvařené zelené čočky

1 hrnek vlašských ořechů

3 vrchovaté lžíce rozemletých lněných semínek + 1/2 hrnku vody

3 velké stroužky česneku

1,5 hrnku najemno nakrájené 3 cibule 

1 hrnek najemno nakrájeného řapíkatého celeru 

1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve

1/3 hrnku nahrubo nastrouhaného sladkého jablka

1/3 hrnku hrozinek

1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček

3/4 hrnku strouhanky

2 lžičky čerstvého či 1 sušeného tymiánu

sůl, pepř

1/4 hrnku kečupu

1 lžíce javorového sirupu či jiného sladidla

2 lžíce jablečného pyré/výživy

1 lžíce balzamikového octa

Jak na to:

Krok 1: Čočku propláchněte a dejte spolu s třemi hrnky vody do hrnce, přidejte trochu sypkého bujónu a přiveďte k varu. Vařte asi 45 minut (čočka by měla být lehce rozvařená). Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a opražte na pánvi či v troubě (asi 8-10 minut na 160°C). Lněná semínka rozemelte, přimíchejte vodu a dobře promíchejte vidličkou či metličkou, dejte do lednice.

Krok 2: Na pánvi zahřejte olej, přidejte rozmačkaný česnek a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut opékejte. Když je čočka a vše ostatní hotové, přenejte do velké mísy, přidejte vločkovou mouku, strouhanku, koření, lněné semínko, (nezapomeňte na ořechy), a vše dobře promíchejte.

Krok 3: Ochutnejte a dochuťte pepřem, solí, případně dalším kořením či sypkým bujónem. Dobře vmačkejte do pečící nádoby. V hrnku promíchejte kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřete touto směsí čočkovou sekanou. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut.

Tip: Před podáváním nechte vychladnout a odpočinout v lednici.

(Zdroj: veganotic.cz)