Přejít na sekci článku:
Voňavá sekaná z čočky a ořechů
zdroj: Shutterstock
Netradiční sekaná potěší tradiční vůni a báječnou chutí. U večeře se po ní jen zapráší.
Ingredience:
1 hrnek neuvařené zelené čočky
1 hrnek vlašských ořechů
3 vrchovaté lžíce rozemletých lněných semínek + 1/2 hrnku vody
3 velké stroužky česneku
1,5 hrnku najemno nakrájené 3 cibule
1 hrnek najemno nakrájeného řapíkatého celeru
1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
1/3 hrnku nahrubo nastrouhaného sladkého jablka
1/3 hrnku hrozinek
1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček
3/4 hrnku strouhanky
2 lžičky čerstvého či 1 sušeného tymiánu
sůl, pepř
1/4 hrnku kečupu
1 lžíce javorového sirupu či jiného sladidla
2 lžíce jablečného pyré/výživy
1 lžíce balzamikového octa
Jak na to:
Krok 1: Čočku propláchněte a dejte spolu s třemi hrnky vody do hrnce, přidejte trochu sypkého bujónu a přiveďte k varu. Vařte asi 45 minut (čočka by měla být lehce rozvařená). Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a opražte na pánvi či v troubě (asi 8-10 minut na 160°C). Lněná semínka rozemelte, přimíchejte vodu a dobře promíchejte vidličkou či metličkou, dejte do lednice.
Krok 2: Na pánvi zahřejte olej, přidejte rozmačkaný česnek a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut opékejte. Když je čočka a vše ostatní hotové, přenejte do velké mísy, přidejte vločkovou mouku, strouhanku, koření, lněné semínko, (nezapomeňte na ořechy), a vše dobře promíchejte.
Krok 3: Ochutnejte a dochuťte pepřem, solí, případně dalším kořením či sypkým bujónem. Dobře vmačkejte do pečící nádoby. V hrnku promíchejte kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřete touto směsí čočkovou sekanou. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut.
Tip: Před podáváním nechte vychladnout a odpočinout v lednici.
(Zdroj: veganotic.cz)