Prohlížíte si články podkategorie Zdravé potraviny obsahující štítek: Zdraví
Prohřejte se pomocí zahřívacího koření

Prohřejte se pomocí zahřívacího koření

Zima je podle teorie pěti elementů spojená s elementem vody. V přírodě se projevuje tzv. velkým jinem. Po všech stránkách dochází k završení a jistému zacyklení. Po jarním a letním období, která jsou ve znamení aktivního jangu, a podzimu,...
Tipy na zdravějšího Mikuláše

Tipy na zdravějšího Mikuláše

Čokolády, sušenky, tyčinky, lízátka, sladké pečivo, bonbony… Každý si pod pojmem „sladkosti“ představí něco jiného podle toho, co má sám rád. V dnešní době jsou sladkosti a jejich podávání dětem téma nejednoho sporu. Poradíme vám, jak ji...
Konopí v kosmetice i na talíři

Konopí v kosmetice i na talíři

Konopí je tak trochu kontroverzní rostlina. Mnozí ho mají stále spojené s marihuanou. Konopí je ale i skvělou léčivkou, která nabízí mnoho pozitivních účinků pro náš organismus. Prospěje mu nejen jako potravina, ale také se využívá jako s...
Kdo se bojí konopí?

Kdo se bojí konopí?

Konopí je jednoletá bylina pocházející ze střední Asie. Je to rostlina levná na pěstování, nenáročná na živiny a středně náročná na vodu. Díky tomu, že patří mezi měkké psychoaktivní drogy, je u nás pěstování konopí výrazně omezeno.&nbsp...
Arálie mandžuská: Bylina života

Arálie mandžuská: Bylina života

Že arálii, bylinu života, neznáte? Možná ani netušíte, že tuto rostlinu znáte, protože používáte třeba nějaký přípravek, v němž je obsažena. Rostlina s něžným názvem aralka má podobné účinky jako ženšen. Povzbudí i pohladí a ještě mnohem...
Pískavice řecké seno: Na trávení, tvorbu mléka i jako afrodisiakum

Pískavice řecké seno: Na trávení, proti vráskám i jako afrodisiakum

Tato bylina patří k nejstarším kulturním rostlinám na světě, která se v dnešní době běžně přidává do indického kari a bulharského koření čubrica. Zmiňuje se o ní jako o léčivé rostlině již Eberský papyrus asi z roku 1550 př.n.l. V antick...
Je vám zima? Zahřejte se vhodnými potravinami!

Je vám zima? Zahřejte se vhodnou stravou!

Že skořice a zázvor prohřívají, to ví dnes už téměř každý. Tušili jste ale, že třeba pomeranče a mandarinky, tolik oblíbené vánoční ovoce, naše tělo naopak vnitřně ochlazují? Které potraviny či koření je vhodné zařadit do zimního jídelní...
Bazalka - vznešená královna mezi bylinami

Bazalka - vznešená královna mezi bylinami

Když promnete lístky bazalky mezi prsty a přičichnete k nim, ucítíte skoro až opojnou vůni, která je příslibem tepla a slunce. Také skoro v každé řecké vsi je ovzduší prodchnuto touto omamnou bazalkovou vůní. Bazalka pravá, někdy též ozn...
Kozinec blanitý - divotvorná bylina vyššího řádu

Kozinec blanitý - divotvorná bylina vyššího řádu

Znáte rostlinu s tímto poněkud zvláštním názvem? Je pravda, že to není zas tak běžná bylina, o to víc má zajímavých účinků. Pokud jste o tomto silném adaptogenu, imunostimulantu a toniku ještě neslyšeli, pojďme s tím něco udělat. Poh...
4 důvody, proč jíst jablka každý den

4 důvody, proč jíst jablka každý den

„Jedno jablko denně udrží doktora pryč“, tak praví známé přísloví. A má pravdu. Existuje spousta druhů jablek. Liší se od sebe barvou i chutí. Příznivé účinky na naše tělo jsou jim však společné. Toto zdánlivě obyčejné ovoce v sobě skrýv...
Hroznové víno a jeho úžasné účinky na zdraví

Hroznové víno a jeho úžasné účinky na zdraví

Léto už je za námi a nastává čas sklizně. Mezi typické raně podzimní ovoce patří právě hroznové víno. Zdravotní účinky hroznů už dávno proslavila ona pověstná sklenička červeného denně. Hrozny však mají mnohem více k nabídnutí, a to neje...
K čemu vlastně slouží citrusy?

K čemu vlastně slouží citrusy?

Přemýšlím, čím začít, protože citrusy mají velmi široké působení ve všech možných oblastech. Možná se nejdříve podíváme, na co všechno mají čerstvé citrusové plody, šťávy či esenciální oleje vliv. Citrusové plody jsou především ovoce...
Jak se vyznat ve sladidlech aneb Čím sladit

Jak se vyznat ve sladidlech aneb Čím sladit

Cukr a slazení obecně je v poslední době velkým tématem. Zatímco klasický bílý cukr se už dostal na pranýř, výběr ostatních sladidel, ať už přírodních či umělých, je tak široký, že se v nich jen velice těžko orientuje. Čím tedy sladit? A...
Kysané zelí jako minerální a vitaminový poklad

Kysané zelí jako minerální a vitaminový poklad

Naše tělo musí odolávat nepříznivému počasí, teplotním výkyvům při přechodech mezi prací a domovem a také ve zvýšené míře všemožným, všude poletujícím bacilům. Získat pro tělo dostatek živin je však velmi obtížné – čerstvé ovoce a zeleni...

Štítky pro „Zdravé potraviny“: