Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.
<
Prohlížíte si články kategorie Pro zdraví obsahující štítek: Prospěšné látky
Avokádový olej pro zdraví a krásu

Avokádový olej pro zdraví a krásu

Avokádový olej pochází z rostliny, jejíž botanický název zní Persea americana Miller nebo se také používá jeho zkrácená verze Persea gratissima, český název je hruškovec přelahodný. Může dorůst až do výšky 15 m. Olej se vytlačí z dužiny ...
Léčivá síla stromů

Léčivá síla stromů

Podzim sice ještě oficiálně nezačal, ale zbývají dva dny do září, které většina z nás už bere jako takové ukončení léta, dovolených a pomalý začátek podzimu. Teploty jsou pořád ještě celkem letní, ale chladnější noci i rána už dávají o p...
Bezlepkové obilniny

Bezlepkové obilniny

Jaké si můžete dát obilniny, když chcete svému tělu dopřát odpočinek od pšenice a trochu ty obilniny prostřídat? Máte opravdu z čeho vybírat. Třeba takový amarant skvěle posiluje plíce, což se v dnešní době, kdy je ovzduší silně zneč...
Šafrán

Šafrán

Znáte rčení „šetřit s tím jako s šafránem“ nebo „je toho málo jako šafránu“? Potom určitě víte, co je pro toto koření tak specifické – je ho opravdu málo, je vzácné, špatně dostupné a logicky také patří mezi ty nejdražší. Šafrán je kořen...
Ostružiny

Ostružiny

Na zahrádkách a na ostružinících po okrajích lesů už se to pomalu začíná fialovět. Ostružiny jsou pro mě takové první vlaštovky podzimu, které se začínají objevovat zároveň jako ty opravdové, co se slítávají na drátech a počítají se před...
Poznejte symptomy oslabení jater

Poznejte symptomy oslabení jater

Játra jsou stavebním kamenem našeho života. Tato čistírna odpadu, který do svého těla denně dostáváme, však má své kapacity. Játra, největší vnitřní orgán, jsou citlivým barometrem našeho zdraví, u dospělého člověka váží mezi 1 200 a 1 5...
Borůvky

Borůvky

Sezona borůvek už se pomalu blíží ke konci. Sbírali jste? Zamrazili jste, nasušili, zavařili nebo jakoukoliv jinou metodou si udělali zásoby borůvek na zimu? Zásoba borůvek ve spižírně se totiž v zimě opravdu hodí. Borůvky spolu s dalším...
Proč jíst luštěniny?

Proč jíst luštěniny?

Čočka, fazole, hrách, sója a mnoho dalších druhů luštěnin mají něco společného - jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Pokud je zkombinujeme s vhodnými obilninami, získáme touto kombinací spektrum aminokyselin na úrovni živočišných...
Organická káva

Organická káva

Podívejme se spolu na zoubek organické kávě. Pokud tento nápoj milujete, určitě oceníte, když budete vědět, z jakého zdroje vaše káva pochází a co stojí za její lahodnou chutí. Abychom si mohli vychutnat kvalitní kávu, je velmi důležité,...
Zdravotní benefity grepu

Zdravotní benefity grepu

Grepy můžete milovat nebo nenávidět, nic mezi tím. Ti, kteří jim dosud nepřišli na chuť, možná změní svůj postoj, když zjistí, jaké zdravotní benefity se v nich ukrývají. Pojďme se na ně spolu podívat v tomto článku. Sklenice čerstvě vym...
Vznešený bobkový list

Vznešený bobkový list

Věncem z vavřínu vznešeného se v minulosti rádi korunovali antičtí císaři. Vavřín byl totiž symbolem vítězství. Odtud také pochází rčení „neusnout na vavřínech“. Je proto poněkud zvláštní, proč se česky vavřínu říká tak trochu hanlivě – ...
Hřebíček – koření i přírodní lék

Hřebíček – koření i přírodní lék

Pomalu, ale jistě se blíží vánoční čas a já osobně si tuto sváteční dobu nedokážu představit bez vůně vanilky, skořice, hřebíčku, badyánu a dalšího aromatického koření. O skořici jsem psala nedávno a dnes jsem se rozhodla pro představení...
Skořice – nejen koření do štrůdlu

Skořice – nejen koření do štrůdlu

Při vaření a pečení se obvykle bez koření téměř neobejdeme. Některé druhy však kromě toho, že dodají jídlu specifické aroma i chuť, mohou pozitivně působit na lidské zdraví. Typickým příkladem je skořice, kterou považovali za zázračnou j...
Zázvor – univerzální všelék

Zázvor – univerzální všelék

Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků zázvoru pravého (Zingiber Officinale). Díky své výrazné vůni i chuti má široké spektrum využití zejména v kuchyni, ale jeho účinky jsou vyhledávány také jako lék na cel...

Štítky pro „Pro zdraví“: