Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.
Prohlížíte si články kategorie Pro zdraví
Muffiny se sezamovým olejem

Muffiny se sezamovým olejem

Sezamový olej nepatří mezi příliš oblíbené oleje v naší místní kuchyni. Ale je to škoda. Třeba v Číně nebo v dalších asijských kuchyních se sezamová semínka a sezamový olej běžně přidávají do vařených a smažených pokrmů. Sezamový olej ta...
Jak vyzrát na bolest zubů?

Jak vyzrát na bolest zubů?

Bolest zubů… pro mě osobně jeden z největších strašáků vůbec. Návštěva zubaře je pro mě vždy naprosté utrpení a na zubařském křesle se třesu jako ratlík. Ošetření bez lokální anestezie si ani neumím představit a i tak ho přetrpím jen s ne...
Pálí vás Pitta?

Pálí vás Pitta?

Pitta vás může pálit obrazně i doslova. Pita s jedním „T“ je arabský chléb ve tvaru placky. Pitta se dvěma „T“ je energetický konstituční typ, který vymezuje ajurvéda. Ajurvédská nauka rozlišuje tři konstituční typy – Pitta, Váta a Kapha...
Brownies s konopnými semínky

Brownies s konopnými semínky

Zapomeňte na dietu, protože pravé brownies to je prostě pečená čokoláda. Cokoliv dalšího je do nich přidáváno jen pro tu konzistenci, která by měla jemně křupnout a popraskat na povrchu, ale uvnitř by měla zůstat vláčná, hutná a pomalu a...
Bílý čaj - Perla mezi čaji

Bílý čaj - Perla mezi čaji

Pití čaje má dlouholetou tradici a v současné době máme v obchodech k dispozici nepřeberné množství čajů rozličné barvy i chuti. Černý a zelený čaj ochutnal snad každý, ale co takhle opravdovou perlu mezi čaji, kterou je bezpochyby čaj b...
Když bolí čakra: 2. část

Když bolí čakra: 2. část

V prvním díle jsme si objasnili základní pojmy, které ajurvédská nauka používá v souvislosti s čakrami. Dozvěděli jsme se tak například, co je to prána, jak si můžeme snadněji představit jednotlivé čakry a také jsme si pověděli, jaké sch...
Rakytník: jídlo, rostlina nebo všelék?

Rakytník: jídlo, rostlina nebo všelék?

V dnešní době už nejspíš každý ví, jakou rostlinu si představit, když se řekne rakytník. Setkáváme se s ním především v podobě rakytníkového oleje, šťávy, džemu či rakytníkové tinktury. Také se přidává do krémů. Latinský název rakytníku ...
Medová chilli křidýlka

Medová chilli křidýlka

Kokosový olej máme asociovaný se všemi těmi zázraky... s těmi, co to umí ve vlasech, s těmi, jak krásně voní, když si ho roztíráte po těle, s těmi, že sice ucpává póry, ale také skvěle odličuje. No jo, ale víte o tom, že s kokosovým olej...
Když bolí čakra

Když bolí čakra

Slovo čakra v indickém sanskrtu znamená kruh, kolo, nebo také slunce. Podle ajurvédy v našich tělech proudí životní energie – prána. Čakry si pak můžeme představit jako taková energetická centra, která mají schopnost energii přijímat, př...
Pečeme se Shrekem II

Pečeme se Shrekem II

Minulý týden jsme si ukázali, jak na zelenou polevu. Dneska si jako pokročilí upečeme zelené těsto s čokoládovou polevou. Hlavní výhodou takové variace je moment překvapení. Muffin bude totiž vypadat na první pohled úplně normálně, p...
Mateří kašička – královský elixír mládí

Mateří kašička – královský elixír mládí

V současné uspěchané době, kdy na člověka dopadá nejen stres, ale i různé negativní vlivy prostředí, je potřeba víc než kdy jindy posilovat svoji imunitu. To je možné mnoha způsoby, od zdravého jídelníčku přes sport až po umění odpočinou...
Válka kvasinkám: Tohle nepřežijou

Válka kvasinkám: Tohle nepřežijou

Zahubit kvasinky není dnes žádný velký problém, ať už chceme jet vysloveně v přírodních kolejích, nebo se spoléhat na osvědčené věci z lékárny. Problém totiž není se jich rychle zbavit, nýbrž se jich zbavit dlouhodobě. Tedy navždy. Pakli...
9+1 důvodů pro zdravé pití

9+1 důvodů pro zdravé pití

Pitný režim bývá spojovaný hlavně s létem. To totiž je horko a doplňovat tekutiny je třeba pravidelně a dostatečně. Detox a detoxikační kúry jsou zase výsadou jara. Protože každý chce přece tělo očistit od zimního obžerství a třeba i tro...
Pečeme se Shrekem I

Pečeme se Shrekem I

Zelená ve sladkém je neobvyklá. Sice uznáváme pistáciovou zmrzlinu, ale zelená buchta? No to nám babička na nedělní oběd docela určitě nepekla. A návštěvám to taky nenabízela. Ale časy se mění a nač být zbytečně konzervativní. Dejte zele...

Štítky pro „Pro zdraví“: